Care sunt rugaciunile pentru decedati?

Care sunt rugaciunile pentru decedati?

0 Shares
0
0
0

Dupa ce va ocupati de tot ceea ce tine de inmormantare, inclusiv de transport funerar este bine sa aveti grija si de sufletul decedatului. Pentru asta trebuie sa ne rugam cat mai mult pentru acesta si pentru ca el sa fie iertat de pacate.

Rugaciunile pentru decedati sunt acte de caritate si contin doua virtuti, prima este rugaciunea si atat ca si serviciu adus lui Dumnezeu si rezultatul rugaciunii este tocmai binele care i se face raposatului.

Rugaciunea pentru decedati este de asemenea si o fapta de milostenie dar si o fapta de credinta. Credinta noastra ne invata ca noi nu putem avea nicio virtute fara ajutor divin. A chema mila asupra noastra si asupra celorlati, atat vii cat si decedati este o tendinta prin care se exprima vointa lui Dumnezeu.

Rugaciunile dupa invatarea apostolilor sunt lucrari care arata cat de credinciosi suntem. Sfantul Efrem Sirul ne explica lamurit prin paralele posibilitatea si toata influenta salvatoare a rugaciunilor noastre asupra raposatilor.

In testamentul lor el spunea printre altele ca intre vii si raposati cand se roaga pentru ei e aceeasi simpati care exista in natura intre roduri. Astfel ca in momentul in care are loc inflorirea si dupa ce trece perioada aceasta, in cazul vitei de vi incepe sa fiarba vinul in pivnita. In momentul in care legumele si plantele se desfasoara in pamant aleasi legume aflate in case dau ramuri.

A lua sarcina de la unul la altul inseamna sa avem un interes viu pentru soarta celor apropiati. Chiar Dumnezeu a luat partea in mod viu la soarta oamenilor luand toate pacatele pe care acestia le avea si acceptand sa moara pentru ei fiind vinovat de toate greselile pe care oamenii le-au facut inaintea tatalui sau.

Toate greselile au fost spalate cu propriu sange si au fost sterse prin moartea lui. Prin urmare chiar Dumnezeu ia partea la soarta pe care  avem si prin urmare nu avem cum sa nu ne interesam de soarta aproapeli nostru si sa cerem pentru el mantuire. Putem sa nu sacrificam tot ceea ce ne sta in putere pentru a ii ajuta pe cei de langa noi?

Biserica se roaga pentru toti oamenii indiferent daca sunt vii sau morti, si pentru tot universul, daca ei sunt ortodocsi si daca au decedat crestineste. Nu este nevoie decat sa credem pentru a fi convinsi de eficienta rugaciunilor facute pentru cei decedati.

Astfel se arata o mare indatorire in fata lui Dumnezeu si a raposatilor de a face rugaciuni pentru morti. A ingropa corpul decedatilor este de asemenea un act de milostenie pe care toti oamenii il practica dar religia crestina pretinde ca trupul sa fie ingropat cu toata oanoarea cuvenita pentru ca a slujit drept templu al Sfantului Duh.

Prin urmare inmormantarea corpului reprezinta un cat caritativ propriu al intregii lumi pe cand rugaciunile pentru decedati este un rod aal celor care sunt cu adevarat credinciosi si care inteleg ce inseamna un izvor al vietii si iubirii.Nu stim si nu avem cum sa stim cine are dreptate si cine greseste dar stim cu siguranta ca toti suntem pacatosi.

0 Shares
You May Also Like