Care sunt cele mai pretioase metale din lume?

Care sunt cele mai pretioase metale din lume?

0 Shares
0
0
0

Unele metale sunt considerate pretioase. Cele patru metale pretioase primare sunt aurul, argintul, platina si paladiul. Urmeaza o privire la ce face un metal pretios in comparatie cu alte metale, plus o lista de metale pretioase.

Ce face un metal pretios?

Metalele pretioase sunt metale elementare, care au o valoare economica ridicata. In unele cazuri, metalele au fost utilizate ca moneda. In alte cazuri, metalul este pretios, deoarece este apreciat pentru alte utilizari si este rar. Cele mai cunoscute metale pretioase sunt metalele rezistente la coroziune care sunt utilizate in bijuterii, moneda si investitii. Aceste metale includ:

  1. Aur

Aurul este cel mai usor metal pretios de recunoscut datorita culorii sale unice de galben (insa nu trebuie sa uitam nici aurul alb). Aurul este popular datorita culorii, maleabilitatii si conductivitatii sale.

Cel mai des, acest metal pretios se foloseste pentru fabricarea bijuteriilor, pe care oamenii le pot cumpara la preturi atractive, sau pe care le pot vinde mai apoi caselor de amanet aur. Aurul mai poate avea si diferite alte utilizari, precum urmatoarele: electronice, ecranare impotriva radiatiilor, izolare termica.

  1. Argint

Argintul este un metal pretios popular pentru bijuterii, dar valoarea sa se extinde cu mult peste frumusete. Are cea mai mare conductibilitate electrica si termica a tuturor elementelor si are cea mai mica rezistenta de contact. Utilizarile argintului includ: bijuterii, monede, baterii, electronice, stomatologie, agenti antimicrobieni, fotografie .

  1. Platina

Platina este un metal dens, maleabil, cu o rezistenta exceptionala la coroziune. Este de aproape 15 ori mai rar decat aurul, dar utilizat pe scara larga. Aceasta combinatie de raritate si functionalitate ar putea face ca platina sa fie cea mai pretioasa dintre metalele pretioase. Utilizarile sale includ: catalizatori, bijuterii, armament, stomatologie. Cu toate acestea insa, mult mai multe persoane prefera bijuteriile din aur.

  1. Paladiu

Paladiu este similar cu platina in proprietatile sale. Ca si platina, acest element poate absorbi o cantitate enorma de hidrogen. Este un metal rar, maleabil, capabil sa mentina stabilitatea la temperaturi ridicate. Utilizarile acestui metal pretios sunt urmatoarele: „ aur alb “ bijuterii, convertoare catalitice in automobile, electrod de placare electronica.

  1. Ruteniu

Ruteniul este unul dintre metalele din grupa de platina sau PGM . Toate metalele din aceasta familie de elemente sunt considerate metale pretioase, deoarece sunt de obicei intalnite in natura si au proprietati similare. Acest metal pretios se foloseste pentru cresterea duritatii aliajelor si a contactelor electrice de acoperire pentru a imbunatati durabilitatea si rezistenta la coroziune.

  1. Rodiu

Rodiul este un metal rar, foarte reflectorizant, argintiu. Prezinta o rezistenta mare la coroziune si are un punct de topire ridicat. Printre utilizarile acestui metal pretios amintim: reflectivitate, inclusiv bijuterii, oglinzi si alte reflectoare si utilizari auto.

Ei bine, acestea sunt cateva dintre cele mai pretioase metale din lume. Dintre toate acestea, aurul este cel mai apreciat, iar drept dovada avem persoanele care poarta mereu bijuterii din aur, sau persoanele care isi cumpara de la amanet sau isi vand bijuteriiele acestor case de amanet aur.

0 Shares
You May Also Like