Cand  sa taiem tufisurile de trandafiri intr-o gradina?

Cand sa taiem tufisurile de trandafiri intr-o gradina?

0 Shares
0
0
0

Taierea tufisurilor de trandafiri este o sarcina foarte distractiva in arta gradinaritului. Exista sute de tipuri de trandafiri, printre care si  trandafir tufa Madame Anisette Adr Rose, dar ingrijirea acestora, se face aproximativ la fel asa ca… afla cum  si cand sa tai trandafirii pentru a mentine planta puternica si sanatoasa.

Tufisurile de trandafiri sunt una dintre cele mai comune plante din gradinile noastre,nu numai datorita frumusetii florilor lor, ci si pentru ca necesita putina ingrijire, exista o mare varietate de forme si culori si sunt foarte bine adaptate climatului temperat al majoritatii tarilor.

Desi nu sunt exigente in ceea ce priveste ingrijirea, cu exceptia ingrasamintelor ocazionale si a irigatiilor, exista o activitate critica care poate face diferenta intre o inflorire spectaculoasa si o alta inflorire rara sau chiar inexistenta: taierea. Taierea tufisurilor de trandafiri nu este o sarcina complicata, dar este necesar sa o faceti cu orientari foarte clare si la momentul potrivit, pentru a nu deteriora capacitatea vegetativa a plantei.

Cum se taie

Exista practic doua tipuri de taiere: cel care se face in timpul iernii si altul de intretinere care se desfasoara in timpul sezonului de inflorire.

Taierea tufisurilor de trandafiri in timpul iernii este cea mai complexa actiune si cea care necesita un efort mai mare, in plus fata de faptul ca trebuie facuta exact in momentul oportun pentru a profita la maximum de capacitatea vegetativa a plantei.

Momentul potrivit este atunci cand ingheturile au trecut si zilele incep sa se prelungeasca, de obicei in ultimele saptamani de iarna. Daca avansam taierea, riscam ca un inghet sa dauneze lastarilor ,deoarece taierea forteaza planta sa inceapa vegetatia. Daca o amanam prea mult, vom avea o planta care incolteste in timpul cresterii din anul precedent, ceea ce va slabi inflorirea ulterioara.

Utilitatea taierii

Practic, atunci cand taiem planta, incercam sa realizam patru lucruri diferite:

  • Imbunatatim inflorirea.Ajutam planta sa produca mai multe flori si sa le faca mai mari.
  • Pastram planta sanatoasa,indepartand partile deteriorate sau bolnave

Cum se taie tufisurile de trandafiri in timpul iernii

In timpul iernii, trandafirii au nevoie de taiere severa pentru a incuraja cresterea solida. Taierea este vitala pentru sanatatea tufisului de trandafiri, deoarece ajuta la prevenirea bolilor prin indepartarea zonelor care pot adaposti infestari si, de asemenea, favorizeaza inflorirea.

  • In primul rand, vom elimina toate frunzele moartecare au fost blocate din sezonul precedent.
  • De asemenea, vom taia ramuri carecresc spre interiorul plantei sau care se intersecteaza. Este important ca interiorul sa fie bine ventilat pentru a evita bolile fungice.
  • Trebuie sa identificam mugurii in care se dezvolta cresterea vegetativa. Acestia au de obicei o culoare mai deschisa decat ramificarea . Cautam un mugur care creste spre exterior si taiem aproximativ un centimetru deasupra. Acest lucru este important, deoarece altfel florile vor creste in planta.
  • Taietura trebuie sa fie curata si facuta cu un unghi de 45 de grade. Putem utiliza materiale de etansare de taiere care impiedica patrunderea parazitilor si care se gasesc in centrele de gradinarit, desi acest lucru nu este esential, cu exceptia cazului in care este o problema cu parazitii ,in zona in care locuim.

 

0 Shares
You May Also Like