Afectiuni care se pot trata cu oxigen hiperbaric

Afectiuni care se pot trata cu oxigen hiperbaric

0 Shares
0
0
0

In prezent, o multime de afectiuni se pot trata cu oxigen hiberbaric profesional, iar in cele ce urmeaza in acest articol vom vedea care sunt cele mai importante afectiuni care se pot trata in acest fel.

In primul rand, cu oxigen hiperbaric se poate trata boala de decompresie. Aceasta este caracterizata de simptomele care se declanseaza datorita blocarii circulatiei sanguine, dar si datorita leziunilor care au cauze mecanice. Aceasta boala mai poate fi declansata si datorita actiunilor biochimice ale unor bule ce provin de la gazul inert dizolvat in sange, sau in tesuturi in momentul in care presiunea atmosferica scade foarte rapid.

De regula, aceasta boala poate sa apara in timpul zborului cu avionul, dupa scufundari sau chiar si in cazul expunerii hoperbarice sau in cazul expunerii hipobarice.

Boala de decompresie se imparte in trei categorii, astfel ca exista boala de decompresie de tipul 1, care isi face aparitia la nivelul muscoscheletal, la nivelul pielii sau la nivelul tesutului limfatic, iar de multe ori aceasta boala este caracterizata de stare de oboseala.

Boala de decompresie de tip ll – implica sistemul periferic sau sistemul nervos central, dar actioneaza si asupra sistemulio audiovestibular, sau asupra sistemului cardiorespirator, si se instaleaza in starea de soc.

Boala de decompresie de tip lll – provoaca traume serioase ale coloanei vertebrale si poate poate sa fie chiar refractara la compresie.

Ei bine, referitor la bulele de aer care actioneaza negativ asupra organismului si care provoaca aceasta boala, trebuie sa precizam ca ele pot sa creeze leziuni ale vaselor de sange din endoteliu, iar aceasta actiune poate sa provoace agregari plachetare, dereglari lipoproteice dar si activarea leucocitelor. Aceste bule pot chiar sa provoace scurgeri capilare si inflamatii.

Referitor la terapia cu oxigen hiperbaric, trebuie precizat ca aceasta se efectueaza pentru ca are ca si principal obiectiv reducerea in dimensiune a bulelor. Dupa cum ne dovedeste si legea lui Boyle, odata cu cresterea presiunii, volumul bulelor incepe sa fie din ce in ce mai mic.

La 1.8 atmosfera absoluta (ATA), dimensiunea bulelor ajunge sa scada cu aproximativ 30% din volum. Referitor la bulele care provoaca aparitia bolii de decompresie trebuie precizat ca acestea sunt cimpuse din azot.

In cazul tesuturilor normale, atunci cand are loc descresterea si cresterea presiunii atmosferice, azotul se infiltreaza fie in tesut, fie in sange, fie in ambele, si cauzeaza bule.

Ei bine, in timpul terapiei cu oxigen hiperbaric profesional, pacientul sau pacienta respira oxigen pur, sau chiar si oxigen imbogatit. Acesta va provoca scaderea nivelului de azot din sange, ceea ce inseamna ca automat volumul bulelor va scadea.

Nu trebuie uitat nici faptul ca oxigenul hiperbaric este util pentru tratarea emboliei gazoase, pentru tratarea persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon sau pentru tratarea leziunilor si a ranilor de la nivelul pielii.

Nu in ultimul rand, de precizat este faptul ca in ultimii ani, acest tip de oxigen a inceput sa fie folosit din ce in ce mai des in industria cosmetica, in diferite tratamente si procedee de infrumusetare.

0 Shares
You May Also Like