Acneea corporală – tipuri și modalități de a scăpa de ea

0 Shares
0
0
0

Facem totul pentru a preveni și trata orice defect de pe față, dar ce zici de corp? Odată cu începutul primăverii,  acneea corporală devine mai frecventă și mai supărătoare, deoarece  este mai greu de ascuns, îmbrăcămintea acoperind treptat din ce în ce mai puțină suprafață corporală.

Pentru acneea de la nivelul feței există sute de produse din care putem alege. Fie că le preferi pe cele cu ingrediente naturale precum gama de cosmetice coreene dedicată acestei afecțiuni sau produse cu substanțe active mai agresive, fiecare tip de ten își poate găsi în cele din urmă leacul pentru a scăpa de leziunile acneice nedorite. Dar ce facem cu acneea corporală?

Ce cauzează acneea corporală?

Potrivit doctorului dermatolog Daniel Friedman, „acneea corporală este cauzată de o combinație de exces sebum, porii înfundați și creșterea excesivă a bacteriilor Propionobacterium Acnes care duc la un răspuns inflamator. Dacă pacienții se confruntă cu acnee facială și au leziuni și pe corp (piept, umeri, spate), este un semn revelator al acneei hormonale. ”

Pe lângă aceasta, mai sunt câteva cauze ale acneei corporale care se manifestă mai frecvent vara. Mai exact, căldura intensă, fricțiunea (de la purtarea unui rucsac de exemplu) și transpirația crescută pot contribui la acneea mecanică. Din păcate, produsele cu SPF pot înfunda și mai mult porii, motiv pentru care vara este sezonul principal pentru acneea corporală.

Cum știi ce tip de acnee ai?

Din punct de vedere vizual, poate fi destul de greu să se facă diferența între acneea corporală obișnuită și acneea mecanică. Cel mai bun mod de a determina de care tip ai putea suferi este să îți analizezi stilul de viață. Dacă erupțiile se găsesc în locul unde îți ții rucsacul și doar în perioadele de vară, când transpiri excesiv, este posibil să te confrunți cu acneea mecanică. Dacă te confrunți cu acnee și pe corp și pe față, pe tot parcursul anului, este posibil să suferi de un dezechilibru hormonal care duce la acnee. În schimb, dacă erupțiile apar doar pe corp, iar fața nu este afectată, atunci probabil că suferi de acnee fungică.

Cum o tratezi?

Dacă crezi că suferi de acnee mecanică, primul pas este să te speli mai frecvent. După fiecare sesiune de sport, oră de antrenament sau doar o plimbare care te-a făcut să transpiri, este recomandat să faci un duș pentru a îndepărta sudoarea și a-ți calma foliculii, astfel îți ajuți porii să nu se mai înfunde.

Pentru acneea ușoară până la moderată, există numeroase tratamente fără prescripție medicală care mențin pielea curată și porii deschiși. Folosirea unui produs de curățare cu acizi alfa și beta hidroxi exfoliază celule moarte ale pielii și reduc șansele ca porii să se înfunde ușor. Cele mai populare ingrediente utilizate pentru tratarea acneei corpului sunt acidul salicilic, acidul glicolic și peroxidul de benzoil.

Dacă știi că ai de-a face cu acnee fungică, tratamentul poate începe  cu utilizarea unui gel de dus antifungic eliberat fără prescripție medicală (cu sulfură de seleniu sau zinc pirition)care poate reduce populația de ciuperci aflate la nivelul pielii. În cazul în care nu reușești să ții în frâu erupțiile cu aceste geluri, poți încerca și tratamente orale cu medicamente antifungice, dar cel mai indicat ar fi să îi faci o vizită medicului dermatolog.

Concluzia?

Cu cât ești mai atentă la micile detalii din viața ta cu atât vei putea scăpa mai ușor de acnee. Cu toate acestea, indiferent de produsele pe care le folosești dacă nu observi o ameliorare după 4 săptămâni ar fi momentul să îți faci o programare la un medic specialist.

0 Shares
You May Also Like