3 semne care arată că ai un disc protruzat

0 Shares
0
0
0

Atunci când un disc al coloanei inferioare se umflă sau se crapă, este posibil să simți durere în partea inferioară a spatelui și/sau a piciorului. Iată 3 semne clare ale unei hernii de disc sau ale unei protruzii discale care te vor ajuta să identifici cauza de bază a problemei tale lombare:

1. Durere în timp ce stai jos

O activitate care exercită o presiune foarte mare asupra discurilor coloanei vertebrale inferioare este poziţia şezut. Dacă ai o hernie sau o protruzie discala, creșterea presiunii în interiorul discului poate determina protubenranţa să devină mai pronunțată, ceea ce îţi poate agrava durerea de spate atunci când stai aşezat.

2. Durere radiantă în picior (sciatică)

Discurile din partea inferioară a spatelui se hernează sau se umflă în regiunea posterioară și/sau laterală, în imediata apropiere a rădăcinilor nervilor spinali. Hernia de disc poate afecta aceste rădăcini nervoase prin una sau ambele dintre următoarele două moduri:

Compresie directă. Atunci când umflarea discului sau scurgerea conținutului interior apasă direct pe o rădăcină a nervului spinal, la ieşirea din canalul spinal.

Iritație chimică. Atunci când o hernie de disc scapă iritanţi chimici acizi din materialul discului, ceea ce poate provoca inflamație și iritare în zona din jurul rădăcinii nervoase.

Funcția rădăcinii nervoase afectate este apoi modificată și este posibil să simți o durere asemănătoare cu o arsură, împreună cu amorțeală, slăbiciune și/sau furnicături în partea din față și/sau din spate a coapsei și/sau piciorului. Aceste simptome sunt denumite în mod obișnuit sciatică. Simptomele și semnele sciaticii afectează de obicei un picior la un moment dat.

3. Durere agravată de activități specifice

Durerea lombară și/sau sciatica se pot agrava atunci când efectuezi anumite activități, cum ar fi:

  1. Aplecare înainte/în jos
  2. Ridicarea unui obiect greu
  3. Împingerea sau tragerea unui obiect greu
  4. Tusea
  5. Strănutul

Durerea provocată de disc cu hernie lombară apare de obicei brusc. În cele mai multe cazuri, nu există un motiv unic și clar pentru durere, cum ar fi o anumită leziune sau un eveniment traumatic. Cu toate acestea, durerea se simte brusc.

Această afecțiune poate fi foarte dureroasă, dar pentru majoritatea oamenilor, simptomele nu durează prea mult. Aproape 90% dintre persoanele care suferă de hernie de disc lombară dureroasă raportează, în decurs de 6 săptămâni, că nu mai simt durerea, chiar dacă nu au primit niciun tratament medical pentru aceasta.

Semne de avertizare și când este necesar să consulți un medic

Vizitează-ţi medicul dacă observi aceste trei semne care arată existenţa unei hernii sau protruzii de disc. Medicul tău îţi poate recomanda o combinație de tratamente nechirurgicale, cum ar fi medicamente pentru ameliorarea durerii și un program de terapie fizică ghidată, precum și trimiterea la un specialist intervențional în durere, pentru injecții lombare ghidate de imagini – pentru a ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea durerii.

Dacă ai dificultăți în controlul intestinului și/sau vezicii urinare, amorțeală în interiorul coapsei și zona genitală și/sau probleme la începerea urinarii, consultă-ţi imediat medicul. Aceste simptome și semne pot indica sindromul “cauda equina”, o urgență medicală gravă, care este posibilă în cazul anumitor hernii de disc severe ale spatelui inferior.

0 Shares
You May Also Like