Sfaturi de ergonomie pentru calculator

Sfaturi de ergonomie pentru calculator

0 Shares
0
0
0

Atunci cand cumparati componente calculator noi sau la mana a doua aveti grija la toate elementele de ergonomie. In cele ce urmeaza va dam mai multe sfaturi.

Tastaturi split: design de tastatura in care tastele principale sunt impartite in doua grupe si inclinate la aproximativ 45 de grade pentru a va asigura ca incheieturile sunt tinute drepte in timp ce tastati.

Studiile au aratat ca acestea sunt mai confortabile pe termen lung, desi necesita timp pentru a ne adapta la ele. In general, cu cat dactilograful este mai rapid, cu atat este mai lunga perioada de ajustare. Un exemplu de tastatura divizata este gama Microsoft Natural Keyboard.

Tastaturi separata: este o tastatura in care cele doua jumatati sunt inclinate spre exterior, astfel incat palmele sa se indrepte usor spre interior, in loc sa fie indreptate direct spre birou. Aceste tastaturi se bazeaza pe principiul ca lucrul cu palmele in jos denatureaza tendoanele in degete si incheietura mainii, crescand riscul de ranire in timp.

Clapete verticale:  tastatura extrema divizata cu cheile plasate la unghiuri de 90 de grade, asa ca tastarea se face in pozitia “strangere de mana”. Poate fi foarte dificil de ajustat.

Tastatura Dvorak: Un aspect cheie alternativ conceput pentru a plasa cheile cele mai utilizate in mod obisnuit cat mai la indemana. Poate reduce riscul de ranire prin reducerea intervalului de miscare necesar pentru tastare, dar necesita reluarea completa a aspectului tastaturii.

Postura si pozitionare

  • Mentineti o pozitie buna cand lucrati la tastatura. Utilizati un scaun cu suportul din spate.
  • Pastrati-va picioarele sprijinite pe podea sau pe un suport pentru picioare cand lucrati pentru a reduce presiunea asupra spatelui inferior
  • Evitati rasucirea sau indoirea trunchiului sau a gatului. Articolele utilizate frecvent trebuie sa fie pozitionate direct in fata dvs. si inclinate in sus pe un suport de copiere atunci cand lucreaza.
  • Pastrati-va umerii relaxati cu coatele aproape de partile laterale.
  • Evitati asezarea coatelor pe suprafata sau marginea mesei. Padurile pot fi utilizate pentru a va proteja coatele, daca este necesar.
  • Coatele ar trebui pozitionate la 100 pana la 110 de grade atunci cand lucreaza pentru a pastra o pozitie relaxata la tastatura. Acest lucru ar putea necesita o usoara inclinare negativa (partea frontala a tastaturii mai mare decat spatele) cand lucrati in pozitii verticale. Daca este asezat in scaun, tastatura poate fi in unghi pozitiv pentru a mentine aceasta pozitie relaxata.
  • Incheieturile trebuie sa fie intr-o pozitie neutra sau dreapta atunci cand tastati sau folositi un dispozitiv de indicare sau un calculator. Suporturile pentru incheietura mainii va pot ajuta in mentinerea unei pozitii neutre atunci cand sunt utilizate corect in timpul pauzelor. Impingeti bratele deasupra tastaturii si folositi paduri pentru incheietura mainii cand tastati. Evitati sa va asezati incheieturile pe masa sau pe zona de fixare a mainii. Acest lucru poate duce la indoirea incheieturilor in sus sau in jos sau in lateral.
  • Luati pauze. Aceste pauze pot fi scurte si ar trebui sa includa intinderi pentru rezultate optime. Daca este posibil, luati o pauza de 1-2 minute la fiecare 15-20 de minute sau o pauza de cinci minute la fiecare ora. La fiecare cateva ore, ridicati-va, mutati-va si faceti o activitate alternativa.
0 Shares
You May Also Like