Putem alege tipul de ecran pentru smartphone-ul preferat?

Putem alege tipul de ecran pentru smartphone-ul preferat?

0 Shares
0
0
0

Astazi nu mai putem concepe lumea fara telefoane mobile. Fara acestea nu mai putem accesa rapid Internetul cand ne aflam in drum spre locul de munca, nu putem comunica rapid cu persoanele apropiate, deci telefonul din ziua de azi este practic un adevarat telefon inteligent, nu numai un simplu telefon.

Evolutia acestuia in ultimii 10–15 ani este cu adevarat spectaculoasa. Asa ca in momentul in care va alegeti un telefon mobil trebuie sa tineti seama de cateva variabile. Trebuie sa tineti seama in alegerea dumneavoastra de tipul ecranului, acesta fiind AMOLED sau IPS LCD, sau de numarul de pixeli per inch.

Ecranul reprezinta poate cea mai importanta variabila. In general, un telefon de top are un ecran spectaculos. Tehnologiile de azi permit existenta unui numar mare de ecrane distincte, dar importante sunt solutiile folosite de cei mai mari producatori de telefoane mobile.

De exemplu, compania Samsung ofera display-uri tip AMOLED, pe cand Apple foloseste RETINA LCD. Ecranele cu LCD sunt cele mai intalnite in randul dispozitivelor electronice, fiind tehnologia cea mai veche dintre toate. Aceste ecrane LCD sunt folosite nu numai la telefoanele mobile, ci si pe aproape orice monitor sau televizor de pe piata.

Aceste ecrane produc cele mai realiste culori pe care le puteti gasi pe un ecran, dar contrastul este mult mai mic decat al unui AMOLED. LCD-urile afiseaza culoarea negru mai deschis, in comparatie cu ecranele AMOLED. LCD-urile au nevoie de o sursa de lumina din spate pentru a putea afisa imagini pe ecranul telefonului.

Compania Apple foloseste la iPhone o iluminare bazata pe led-uri, aceasta fiind o tehnologie IPS-LCD care aduce imbunatatiri pe partea de culori si totodata o vedere din unghi mult mai buna decat in cazul LCD-ului clasic.

AMOLED reprezinta o tehnologie care a crescut foarte mult in ultimii ani si asta datorita in principal companiei Samsung. Aceste ecrane tip AMOLED sunt alcatuite dintr-un strat extrem de subtire de led-uri care lumineaza individual.

Datorita acestei proprietati, AMOLED afiseaza o culoare negru foarte inchisa, oferind un contrast foarte bun si in acelasi timp un consum foarte mic de energie. Pentru a economisi mai multa energie puteti pune ca si imagine de fundal una preponderent neagra.

Acest ecran AMOLED are o constructie foarte simpla, fiind foarte subtire si nu necesita o iluminare din spate. Daca ati auzit de ecran AMOLED, sigur ati auzit si de matricea PenTile. Aceasta reprezinta o caracteristica a majoritatii ecranelor tip AMOLED, avand pixeli formati din 4 subpixeli de diferite culori.

Aceasta tehnologie are avantajul ca puteti obtine un ecran iluminat la fel de puternic ca unul normal, folosind doar o treime din totalul de subpixeli.

Bineinteles ca exista si numeroase dezavantaje, in primul rand se vede mai pixelat decat un ecran clasic LCD de aceeasi rezolutie, iar in al doilea rand, ecranele AMOLED sunt mult mai slabe la vizibilitatea in bataia soarelui decat LCD-ul.

In concluzie, trebuie sa alegeti ecranul care vi se potriveste cel mai bine, dintre piese telefoane disponibile in prezent pe piata telefoniei mobile in continua crestere.

0 Shares
You May Also Like