Mezoterapia folosita ca tehnica de intinerire

Mezoterapia folosita ca tehnica de intinerire

0 Shares
0
0
0

Mezoterapia, cunoscuta sub denumirea de “biorejuvenare” sau “biorevitalizare”, este o tehnica utilizata pentru intinerirea pielii prin intermediul unei injectii transdermice a unei solutii multivitamine si a unor extracte de plante naturale despre care se crede ca imbunatatesc semnele imbatranirii pielii. Pentru ca este o tehnica tot mai des practicata, sunt numeroase firme care vand aparat mezoterapie.

Obiective

Acest studiu prospectiv vizeaza evaluarea efectului clinic al mezoterapiei aplicate ridurilor periorbitale si evaluarea cantitativa a modificarilor histologice ale pielii care apar ca raspuns la acelasi tratament.

Metode

Sase voluntari cu riduri Fitzpatrick tip III sau IV si riduri Glogau clasa I-III au fost supusi unui curs de trei luni de injectii mezoterapice in zona perioculara (sase sesiuni administrate la intervale de doua saptamani). Fotografiile standard si biopsiile cutanate au fost obtinute din zona de tratament la momentul initial, la sfarsitul tratamentului si la trei luni dupa tratament. Evaluarea cantitativa a tipurilor de colagen I, III si VII, colagen nou sintetizat, elastina totala si tropoelastina a fost realizata utilizand o analiza morfometrica computerizata.

Rezultate

Evaluarea clinica a voluntarilor la momentul initial, la sfarsitul tratamentului si la trei luni dupa tratament nu a evidentiat diferente semnificative. Analiza histologica si imunologica a tipurilor de colagen I, III si VII, colagen nou sintetizat, elastina totala si tropoelastina nu au prezentat modificari semnificative statistic (P> 0,05) dupa injectarea mezoterapica.

Concluzii

Studiul prezent indica faptul ca mezoterapia pentru intinerirea pielii nu are ca rezultat modificari histologice semnificative statistic sau ameliorari clinice.

Imbatranirea este un proces complex, multifactorial care afecteaza toate organele din organism, inclusiv pielea.Clinic, pielea imbatranita este caracterizata ca fiind subtire, uscata si palida, cu riduri vizibile si elasticitate scazuta. Modificarile histologice asociate cu imbatranirea in piele includ acumularea de material elastic in papile si mid-dermis, un proces cunoscut sub numele de elastoza solara si schimbari cantitative in colagen, care se reflecta intr-o scadere a biosintezei si a continutului.

Mezoterapia, descrisa initial in Franta de Michel Pistor, este una dintre modalitatile utilizate recent pentru intinerirea si tonifierea pielii. Aceasta implica injectarea transdermica neinvaziva de vitamine, enzime, hormoni, acid hialuronic si extracte naturale de plante in piele pentru a stimula capacitatea biosintetica a fibroblastelor si pentru a facilita interactiunea intre celule si intentioneaza sa creasca productia de colagen si elastina.

Diferite tehnici de injectare pot fi utilizate in mesoterapie: (i) tehnica intra-epidermica; (ii) tehnica papulara, in care reactivii sunt injectati in jonctiunea dermo-epidermica; (ii) metoda de stropire, in care injectiile patrund la o adancime de 2-4 mm si sunt livrate la un unghi de 30-60 °; si (iv) injectarea punct-cu-punct in derma profunda.

In ultimii ani, utilizarea mezoterapiei pentru intinerirea pielii a crescut rapid la un cost financiar relativ ridicat pentru pacienti. Deoarece nu au fost studiate in profunzime, bazate pe dovezi, s-au explorat siguranta sau eficacitatea mezoterapiei, raman intrebari legate de validitatea stiintifica a acestei abordari populare. Scopul acestui studiu a fost evaluarea efectelor clinice ale acestui tratament si cuantificarea obiectiva a modificarilor histologice asociate cu injectia de mezoterapie ca metoda neinvaziva de intinerire a pielii.

Sase voluntari de sex feminin cu piele tip III sau IV de tip Fitzpatrick si riduri Glogau clasa I-III12 au fost supusi la trei luni de tratament cu injectie de mezoterapie (livrata in sase sesiuni tinute la intervale de 2 saptamani).

0 Shares
You May Also Like