Schimbarea uleiului auto: de ce este atat de importanta?

0 Shares
0
0
0

Schimbarea uleiului de motor este una dintre caracteristicile principale ale intretinerii masinii tale. Uneori ai tendinta sa crezi ca aceste uleiuri de motor Shell au o singura functie: asigurarea lubrifierii. Aceasta este insa o greseala. Uleiurile de motor Shell au multe alte utilizari si misiunea lor principala este de a asigura buna functionare a motorului, garantand in acelasi timp o longevitate mai buna.  

Dar de ce este important sa schimbi regulat uleiul din motor? 

Cand vine vorba de intretinerea automata, unul dintre primele lucruri care iti vin in minte este schimbarea uleiului. Dar, de fapt, de ce trebuie sa schimbi regulat uleiul din motorul tau?

Aceasta este, fara indoiala, cea mai simpla si mai frecventa intretinere a masinii tale: schimbarea uleiului de motor. Aceasta procedura se aplica tuturor masinilor de la inceputul motorului cu ardere, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Numai vehiculele complet electrice scapa de el. In ciuda naturii sale benigne, canalul de scurgere are o functie esentiala: cea de a asigura buna functionare a partilor in miscare ale motorului: pistoane, supape, arbori cu came, arborele cotit. Toate aceste piese au nevoie de ulei pentru a asigura miscarea lor: fara acesta, frictiunea elementelor metalice dintre ele ar cauza abraziune si daune ireparabile: balansierele rupte, cilindrii zgariati, rulmentii arborelui cotit topiti. Un motor fara ulei nu functioneaza mai mult de cateva minute!

Schimbarea uleiului de masina: uleiul de motor este foarte solicitat

Dupa cum ai inteles, rolul uleiului este, prin urmare, esential, mai ales ca acest fluid trebuie sa-si joace rolul in conditii deosebit de dificile: trebuie sa fie eficient la pornirea cand motorul este rece, dar si atunci cand este frig. Temperaturile interne ajung uneori la 130°C! De asemenea, trebuie sa reziste expansiunii metalelor si sa indeplineasca functii esentiale pentru durabilitatea motorului, inclusiv o parte a racirii pieselor in miscare.

Foarte solicitat, lubrifiantul isi pierde rapid proprietatile. In timp, devine mai fluid, se incarca cu reziduuri si umiditate si isi pierde proprietatile anticorozive. Acesta este motivul pentru care uleiul uzat isi schimba culoarea pana la punctul in care uneori devine complet negru. Cu exceptia anumitor uleiuri cu „durata lunga de viata”, se considera in general ca este necesar sa se schimbe o data pe an. Desigur, acest lucru depinde de motoare, dar este mai bine sa se schimbe prea des decat sa nu fie suficient.

Respecta recomandarile producatorului

Alegerea uleiului de motor potrivit echivaleaza cu alegerea indicelui de vascozitate potrivit, definit prin doua numere separate de un W. Acest lucru este definit de producator, care il indica in mod sistematic in manualul de la bord. Si nu iti imagina ca un ulei mai fluid iti va face motorul mai eficient: acest factor intra in joc numai in cazurile de utilizare extrema sau in tarile in care temperaturile sunt de obicei mult mai scazute.

Oricat de obisnuit si de comun este, schimbarea uleiului de masina ramane cel mai esential act de intretinere pentru fiabilitatea si durabilitatea masinii tale. Nu o neglija!

0 Shares
You May Also Like