Atunci cand alegeti sistemul de incalzire pentru casa pe care tocmai ce ati construit-o, sau in cazul in care va renovati casa sau apartamentul, cu siguranta trebuie sa va ganditi la tipul de incalzire a locuintei.
Puteti alege varianta clasica, si anume sa incalziti locuinta prin centrala cu calorifere, sau puteti alege incalzirea prin pardoseala. In acest caz, trebuie sa accesati https://www.incalzire-sanitare.ro/instalatii-incalzire/incalzire-prin-pardoseala, pentru a cumpara toate componentele necesare sistemului de incalzire a locuintei prin pardoseala.
Mai jos, veti gasi o comparatie a acestor doua sisteme si o explicatie de ce consideram ca incalzirea in pardoseala este cea mai buna solutie pentru incalzirea unei case.
- Distributia caldurii
Alegerea unui sistem de incalzire determina modul de distribuire a caldurii. Incalzirea in pardoseala produce caldura radianta, care te face sa te simti cald. Termenul de incalzire radianta este utilizat deoarece radiatia este responsabila pentru o proportie semnificativa din „confortul termic” obtinut prin aceasta forma de incalzire.
Radiatoarele functioneaza incalzind aerul din jurul lor cu convectie. Aerul incalzit de un calorifer se ridica spre tavan si odata ce acest aer cald s-a racit, acesta coboara pana la nivelul solului pentru a fi incalzit prin convectia radiatorului. Acest lucru creeaza un flux de aer cald si rece si, inevitabil creaza de-asemenea puncte fierbinti si reci, unde zonele din apropierea caloriferelor sunt mai calde in comparatie cu zonele din alta parte a camerei.
Incalzirea in pardoseala si radiatoarele distribuie caldura in mod diferit. Deoarece unele zone dureaza mult mai mult pentru a se incalzi cu caloriferele, iar alte zone sunt supraincalzite, punctele calde si reci reduc nivelul de confort dorit.
- Eficienta si confortul unui sistem
Felul in care este impartita caldura are un impact asupra eficientei si confortului sistemului de incalzire. Caldura radianta incalzeste obiectul direct si pastreaza umiditatea naturala dintr-o camera, in timp ce convectia aerului cald tinde sa micsoreze umiditatea, ceea ce poate determina ca zona incalzita sa se simta indesata.
Daca intregul etaj al camerei este incalzit, atunci caldura radianta ofera o raspandire foarte uniforma a caldurii, in timp ce incalzirea conventionala incalzeste o zona initial si necesita timp pentru a circula pentru a atinge nivelurile de confort necesare.
Cresterea temperaturii aerului obtinuta prin incalzirea conventionala poate crea disconfort si supraincalzire, care la randul sau poate reduce nivelul de oxigen, iar in final, poate provoca probleme de respiratie daca aerul este prea cald.
Incalzirea prin pardoseala radianta asigura caldura acolo unde este nevoie si reduce riscul de supraincalzire a corpului si este cat mai aproape de incalzirea ideala.
- Supraincalzirea este ineficienta si costisitoare
Radiatoarele au fost introduse ca un lux in anii 30, dar sunt predispuse la supraincalzire ceea ce face un sistem de incalzire mult mai putin eficient. In cele din urma, ventilatia este necesara, cum ar fi deschiderea unei ferestre, determinand pierderea energiei in mediu.
Modul in care caloriferele produc caldura creeaza puncte fierbinti si reci, ceea ce inseamna ca, pentru a va simti cald mai departe de calorifer, trebuie sa cresteti temperatura camerei.
Acest lucru va determina radiatoarele sa creeze mai multa caldura si sa reduca punctele reci, insa totodata, zona din apropierea caloriferului este si mai calda. Aceasta supraincalzire inseamna ca, in cele din urma, temperatura camerei va deveni prea calda, creand necesitatea de a deschide ferestrele pentru a lasa aer proaspat, dar in acelasi timp lasand caldura sa scape, risipind energie si bani.
Irosirea energiei este costisitoare, deoarece supraincalzirea cu doar 1% poate creste costurile de combustibil cu 8%, ceea ce va poate impulsiona facturile de incalzire.
Decorati-va casa
Incalzirea prin pardoseala este visul unui designer de interior, deoarece nu ocupa niciun spatiu, pentru ca sursa de caldura se afla in podea. Sistemele de radiatoare sunt adesea voluminoase si trebuie sa se afle in interiorul camerei, ceea ce inseamna ca trebuie alocat spatiul de perete. Acest lucru devine extrem de problematic, in special in zonele mici, cum ar fi baile, unde fiecare centimetru este necesar pentru a profita la maximum de spatiu.
Incalzirea in pardoseala nu restrictioneaza amplasarea mobilierului si ofera libertate deplina designului intr-o casa, spre deosebire de caloriferele care sunt adesea voluminoase si cu spatiu infometat.
Zonare – Control individual al temperaturii in fiecare camera
Incalzirea este mai eficienta atunci cand este utilizata zona cu zona. In majoritatea cazurilor, incalzirea in pardoseala este folosita si impartita uniform cu un termostat care controleaza fiecare zona specifica. Prin urmare, incalzirea este furnizata camerei numai atunci cand este necesar, reducand cantitatea de energie necesara.
Totusi, sistemele de radiatoare conventionale tind sa se incalzeasca in toata casa deodata, pe baza unui termostat central. Acest lucru poate provoca supraincalzire, in functie de locatia termostatului si este mai putin eficient decat incalzirea zonelor individuale.
Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste diferentele dintre incalzirea locuintei cu calorifere, si incalzirea locuintei prin pardoseala.