Alergarea pe banda de alergare: argumente pro si contra

Alergarea pe banda de alergare: argumente pro si contra

0 Shares
0
0
0

Plictisitor pentru unii, esential pentru altii, antrenamentul pe banda de alergare are adversarii sai inversunati, dar si sustinatorii sai infocati. Iata mai multe detalii legate de banda de alergare.

Caracteristici ale alergarii pe banda de alergare

A alerga pe o banda de alergare Spokey Magnus care se deruleaza sub picioarele tale este la inceput destabilizator. Spre deosebire de conditiile de alergare in aer liber, este deci necesara o adaptare a pasului.

Lipsa progresiei orizontale a alergatorului induce obligatia acestuia de a readuce mai repede piciorul spre saltea. Faza de propulsie este astfel redusa.

Aceasta miscare nefireasca genereaza la alergator o munca musculara diferita de cea exercitata in conditiile alergarii in aer liber:

  • Muschii ischiogambieri sunt folositi mult mai putin sau deloc.
  • Muschii flexori ai soldului compenseaza aceasta actiune fiind mai stresati.

Consum de energie

Absenta rezistentei vantului reduce consumul de energie al alergatorului la o viteza echivalenta cu cea tinuta in aer liber. Unii antrenori recomanda asadar, pentru a compensa acest avantaj, sa lucrezi cu o inclinatie a covorasului de 1%.

Totusi, nu trebuie sa uiti ca, desi intr-adevar nu exista rezistenta la vant atunci cand alergi in interior, faptul de a evolua intr-un spatiu restrans de multe ori creste considerabil temperatura corpului, ritmul cardiac si, in consecinta, cheltuiala energetica a alergatorului. Prin urmare, aceasta recomandare de a inclina banda de alergare nu pare esentiala.

Avantajele benzii de alergare

  • Evita dificultatile intampinate de alergator in timpul antrenamentului in aer liber: trafic in oras, lipsa iluminatului la caderea noptii in mediul rural, vreme rea, nesiguranta etc.
  • Chiar si inexacte, reproduce gesturi apropiate de cele ale alergarii, si solicitari cardio-respiratorii identice.
  • Permite un bun lucru aerobic.
  • Usurinta in utilizare, permitandu-ti sa plasezi o mica sesiune de antrenament care este usor de incadrat in programul tau.
  • Ofera un tempo foarte regulat de urmat si permite controlul maximului parametrilor interni (ritmul cardiac, calorii) si externi (viteza).
  • Mai absorbanta a socului decat bitumul, este mai putin traumatizanta. Tendoanele si articulatiile iti vor multumi.
  • Posibilitatea de a putea avea ceva de baut in apropiere, fara a fi nevoie sa cari echipament.

Dezavantajele benzii de alergare

  • Crestere mai rapida a temperaturii corpului, ceea ce duce la o frecventa cardiaca mai mare (posibil sa se piarda pana la 1 km/h pentru frecvente cardiace identice in antrenamentele in aer liber). Prin urmare, acest lucru are ca rezultat un cost energetic mai mare pentru alergator.
  • Tendinta de a nu se mai baza pe senzatiile cuiva, ci mai degraba pe viteza impusa de banda de alergare.
  • Functionarea gesturilor nu este perfecta si vibratiile benzii de alergare uneori dureroase.
  • Dificultatea exercitiului anterior.
  • Oboseala psihica in timpul exercitiilor fizice.

Pentru ce tipuri de sesiuni se folosesc?

Antrenament de anduranta in ritm regulat (65-70% VMA), de durata variabila atata timp cat nu te saturi prea repede de exercitiu. Sesiuni cu variatie de ritm pe fractii lungi, cum ar fi lucrul la prag (exemplu 3 x 8 minute recuperare 2 minute la 80-85% VMA). O incalzire inainte de o sesiune de antrenament cu greutati in interior.

0 Shares
You May Also Like