ecografie Doppler cardiaca

Ecocardiograma, ecocardiografie. Ce este, pentru ce este?

0 Shares
0
0
0

Foarte des, in cadrul consultatiei de Chirurgie Cardiovasculara sau Cardiologie, se solicita o ecocardiografie (sau ecocardiograma). Unii pacienti sunt deja obisnuiti cu acest termen, dar pentru multi altii se genereaza o serie de indoieli si intrebari, pe care vom incerca sa le rezolvam in acest articol: poti face si chiar este recomandat, o ecografie Doppler cardiaca (la inima).

Ce este o ecografie si ce investigheaza ea?

O ecografie este un test complementar care se bazeaza pe utilizarea unui dispozitiv (ecografia) care ne ofera o imagine a zonei de studiu, datorita utilizarii ultrasunetelor.

In functie de zona care urmeaza sa fie studiata de catre medic, putem vorbi despre ecografia abdominala (la evaluarea abdomenului), ecografia renala (la studierea rinichilor), ecografia fetala (atunci cand se analizeaza fatul in timpul sarcinii) etc.

Ce este o ecocardiograma?

O ecocardiografie (sau ecocardiograma) este studiul inimii si al vaselor mari vecine folosind imaginea oferita de ultrasunete atunci cand este reflectata in diferitele tesuturi ale acelui organ.

Spre deosebire de alte teste de diagnostic ale inimii care ofera imagini in miscare, ecocardiograma nu supune pacientul la niciun tip de radiatii, fiind foarte simplu de facut.

Ce este un ecocardiograf?

Ecocardiograful este dispozitivul cu care se efectueaza ecocardiograma si are trei parti:

 Traductor: este sonda care contacteaza pacientul, pentru a emite si a primi ecografii care vor fi traduse in imagini, in urma testului

– Ecran: este vizorul in care putem observa imaginile ecocardiografiei pentru a trage concluzii in timpul realizarii sale sau mai tarziu

– Calculator: este responsabil pentru analiza si gestionarea datelor obtinute de traductor, convertirea lor in imagini, inregistrarea si reproducerea lor pe ecran, precum si realizarea tuturor tipurilor de masuratori si prelucrarea datelor care ne vor ajuta sa obtinem diagnosticul.

Pentru ce este ecocardiografia? Ce diagnosticheaza ecocardiograma?

Oferind imagini ale inimii in miscare, ecocardiograma ne ofera o multime de informatii, printre care am putea evidentia:

– Functionarea celor 4 valve cardiace

– Grosimea diferitelor parti ale inimii (perete de atrii, ventricule, supape,…)

– Marimea fiecarei cavitati (dilatare atriala sau ventriculara, aorta, vene pulmonare etc.).

– Caracteristicile pericardului (lamina care inconjoara inima), pentru a vedea daca exista lichid in cavitate (efuziune pericardica) sau ingrosarea lamina mentionata (care poate limita functia inimii)

– Forta contractiei inimii

Ecocardiografia “doppler color”, “doppler pulsat” si “doppler continuu” sunt tehnici speciale care sunt utilizate in mod obisnuit atunci cand faceti o ecografie a inimii si care ne arata cum se misca sangele in interiorul camerelor inimii.
Ecocardiograma Doppler de culoare, Doppler pulsat si Doppler continuu ne permit sa studiem anomalii in circulatia sangelui in inima, de obicei cauzate de una sau mai multe supape
Bolnave.

Ecocardiograma poate detecta cu usurinta stenoza si/sau insuficienta valvelor cardiace, precum si alte modificari mai complexe ale functionarii acestora. Atat stenoza, cat si insuficientele valvei pot provoca insuficienta cardiaca.

Ecocardiograma ne arata, de asemenea, functia ventriculului drept, iar daca este anormala, poate explica faptul ca pacientul are insuficienta cardiaca dreapta. Ecografia permite, de asemenea, studierea formei si functionarii valvelor cardiace (valve mitrale, aortice, tricuspide si pulmonare).

0 Shares
You May Also Like