Cum sunt folosite generatoarele electrice?

0 Shares
0
0
0

In cele ce urmeaza va prezentam mai multe moduri de utilizare si intrebuintari pentru generatoare electrice.

Vehicule rutiere

Autovehiculele necesita energie electrica pentru a-si alimenta aparatura, pentru a pastra motorul in functiune si pentru a-si reincarca bateriile. Pana in jurul anului 1960 autovehiculele au avut tendinta de a folosi generatoare de curent continuu cu regulatoare electromecanice.

Urmand tendinta istorica de mai sus si din multe motive, acestea au fost acum inlocuite cu alternatoare cu circuite redresoare incorporate.

Biciclete

Bicicletele necesita energie pentru alimentarea luminilor si a altor echipamente. Exista doua tipuri comune de generatoare care se folosesc pe biciclete: dinamuri de sticla care se pun pe anvelopa bicicletei in functie de necesitati si dinamuri de butuc care sunt atasate direct la trenul de antrenare al bicicletei.

In realitate, nici una dintre acestea nu este un dinam, vorbind in mod corespunzator – sunt alternatoare mici cu magnet permanent. Unele biciclete electrice sunt capabile de franare regenerativa, unde motorul de actionare este utilizat ca generator pentru a recupera o anumita energie in timpul franarii.

Veliere

Barcile de navigatie pot folosi un generator cu apa sau eolian pentru a incarca bateriile. O elice mica, o turbina eoliana sau un rotor este conectata la un generator de putere redusa pentru a furniza curenti la vanturile tipice sau vitezele de croaziera.

Genset

Un motor-generator este o combinatie a unui generator electric si a unui motor  montate impreuna pentru a forma o singura bucata de echipament autonom. Motoarele utilizate sunt de obicei motoare cu piston, dar pot fi utilizate si turbine cu gaz.

Si exista chiar unitati hibride diesel-gaz, numite unitati cu combustibil dublu. Exista multe versiuni diferite ale generatoarelor cu motor – de la seturi portabile foarte mici pe benzina pana la instalatii mari de turbine. Avantajul principal al generatoarelor cu motor este capacitatea de a furniza electricitate in mod independent, permitand unitatilor sa serveasca drept solutii de alimentare de rezerva.

Protestatarii de la Occupy Wall Street folosesc biciclete conectate la un motor si o dioda cu sens unic pentru a incarca bateriile pentru electronice.

Generatoarele de curent continuu cu energie electrica sunt disponibile in comert si au fost proiectul unor entuziasti DIY. O medie de “om sanatos” poate produce o putere de 75 de cai putere pentru o perioada de opt ore, in timp ce un “atlet de prima clasa” poate produce aproximativ 298 W (0,4 cai putere) pentru o perioada similara.

La sfarsitul careia va fi necesara o perioada nedeterminata de odihna si recuperare. La 298 W, media “sanatoasa umana” devine epuizata in 10 minute.

Puterea electrica neta care poate fi produsa va fi mai mica, datorita eficientei generatorului. Receptoarele radio portabile cu o manivela sunt concepute pentru a reduce necesarul de cumparare de baterii, a se vedea radioul cu ceas.

La mijlocul secolului al XX-lea, radiourile cu pedale au fost folosite in intreaga zona australiana, pentru a oferi scoala, nevoile medicale si de alta natura in satele si orasele indepartate.

Conceput pentru a masura viteza arborelui, un tahogenerator este un dispozitiv care produce o tensiune de iesire proportionala cu aceasta viteza. Tahogeneratoarele sunt frecvent utilizate pentru alimentarea tahometrelor pentru a masura vitezele motoarelor electrice, motoarelor si echipamentelor pe care produc. viteza.

Cu o constructie si un design precis, generatoarele pot fi construite pentru a produce tensiuni foarte precise pentru anumite intervale de viteze ale arborelui.

0 Shares
You May Also Like