Cum sunt prelucrate pietrele pentru biuterii?

Cum sunt prelucrate pietrele pentru biuterii?

0 Shares
0
0
0

Pentru a face bijuterii pietre semipretioase vom avea nevoie sa prelucram aceste pietre inainte. In acest articol va prezentam mai multe despre pietrele semipretioase.

Ceruire / uleiere

Smaraldele care contin fisuri naturale sunt uneori umplute cu ceara sau ulei pentru a le ascunde. Aceasta ceara sau ulei este, de asemenea, colorata pentru a face ca smaraldul sa apara intr-o mai buna culoare si claritate. Turcoazul este, de asemenea, tratat in mod obisnuit intr-o maniera similara.

Umplerea crapaturilor

De umplerea crapaturilor au nevoie in general mai multe tipuri de pietre, cum ar fi diamante, smaraldele si safire. In 2006 au fost vandute “rubine umplute cu sticla”. Rubine de peste 10 carate (2 g) cu fracturi mari au fost umplute cu sticla de plumb, imbunatatind astfel in mod dramatic aspectul (in special al rubinelor mai mari). Astfel de tratamente sunt destul de usor de detectat.

Pietre sintetice si artificiale

Este important sa se faca distinctia intre pietre pretioase sintetice si imitatii sau pietre simulate.

Pietrele sintetice sunt identice din punct de vedere fizic, optic si chimic cu piatra naturala, dar sunt create in conditii controlate intr-un laborator. Pietrele imitative sau simulate sunt diferite chimic de piatra naturala, dar pot fi asemanatoare optic cu aceasta. Ele pot fi sticla, plastic, rasini sau alti compusi.

Exemple de pietre simulate sau de imitatie includ zirconiu cubic, compusi din oxid de zirconiu si moisanit simulat, care sunt ambii simulanti de diamante. Imitatiile copiaza aspectul si culoarea pietrei reale, dar nu poseda nici caracteristicile chimice, nici cele fizice. Moissanitul are de fapt un indice de refractie mai mare decat diamantul si atunci cand este prezentat pe langa un diamant de dimensiuni echivalente si taiat va avea mai mult “foc” decat diamantul.

Pietrele pretioase sintetice, culturale sau create nu sunt imitatii. De exemplu, diamante, rubine, safire si smaralde au fost fabricate in laboratoare pentru a avea caracteristici chimice si fizice identice cu varietatea naturala. Corundul sintetic (creat in laborator), inclusiv rubinul si safirul, este foarte comun si costa mult mai putin decat pietrele naturale. Diamantele sintetice mai mici au fost fabricate in cantitati mari ca abrazive industriale, desi diamantele sintetice mai vechi de inalta calitate sunt disponibile in carate multiple.

Indiferent daca o piatra pretioasa este o piatra naturala sau de laborator (sintetic), caracteristicile fizice sunt aceleasi. Pietrele create in laborator au tendinta de a avea o culoare mai intensa, deoarece impuritatile nu sunt prezente intr-un laborator si nu modifica claritatea sau culoarea pietrei, cu exceptia cazului in care se adauga in mod intentionat pentru un anumit scop.

Painitul a fost descoperit in 1956 la Ohngaing din Myanmar. Mineralul a fost numit in onoarea gemologului britanic Arthur Charles Davy Pain. In 2005, painitul a fost descris de Cartea Guinness a Recordurilor Mondiale drept cea mai rara minerala pe pamant.

Hibonitul a fost descoperit in 1956 in Madagascar. A fost numit dupa descoperitorul geolog francez Paul Hibon. Piatra de calitate Hibonite a fost gasit numai in Myanmar.

Red beryl sau bixbite a fost descoperit intr-o zona in apropiere de Beaver, Utah in 1904 si a fost numit dupa mineralogul american Maynard Bixby.

Jeremejevite a fost descoperit in 1883 in Rusia si a fost numit dupa descoperitorul sau, Pawel Wladimirowich Jeremejew (1830-1899).

0 Shares
You May Also Like